Feature post image

Trnjenje ruku i prstiju – sindrom karpalnog tunela

Trnjenje ruku u vidu bockanja, peckanja, mravinjanja ili utrnulosti u medicini je poznato kao parestezija. Zvaničan medicinski naziv za ovo oboljenje je sindrom karpalnog tunela (kanala).

SKT može zahvatiti dlanove, nadlanice i prste, a smatra se normalnim ukoliko ne traje duže  od nekoliko minuta. Ukoliko trnjenje ruku i prstiju potraje duže, pa čak i nekoliko sati obavezno se trebate javiti lekaru. On će vam postaviti dijagnozu i odrediti terapiju.

Takođe saznajte kako da ublažite trnjenje u rukama i prstima lekovima iz prirode. Pripremili smo vam velik broj recepata za prirodno lečenje..

Šta je sindrom karpalnog tunela?

Sindrom karpalnog tunela (SKT) uzrokuje peckanje i trnjenje u šakama i rukama. U kasnijoj fazi bolesti javljaju se bol i oticanje zgloba.

Oboljenje obično nastaje usled jačeg pritiska na središnji živac, koji se proteže karpalnim kanalom kroz zglob. Takođe, trnjenje ruku mogu uzrokovati:

U zavisnosti od uzroka, gubitak osećaja u rukama može biti kratkotrajan. Često se javlja i  trnjenje ruku noću što se dešava prilikom spavanja na ruci sa savijenim laktom ili zglobom. Ono ponekad nastaje naglo i razvija se postepeno.

Ukoliko se utrnulost ruku ne povuče  ni posle nekoliko sati, ili čak postane hronična, neophodno je obratiti se lekaru. Naime, ono nam može ukazivati na neko ozbiljnije oboljenje i dovesti do trajnog gubitka osećaja u šakama i  prstima.

Ostali uzroci zašto ruke trnu?

Nervi prenose signale iz različitih delova tela do mozga i obrnuto, a trnjenje ruku se najčešće povezuje s njihovim oštećenjem. Smanjen dotok krvi, bilo koja vrsta pritiska ili uklještenje živaca izazivaju utrnulost u određenom delu tela.

Uzroci su mnogobrojni – loša cirkulacija, starost, te određene hronične bolesti. Već pri prvoj manifestaciji simptoma potrebno je utvrditi da li su u pitanju funkcionalne ili organske promene. Takođe utvrđuje se da li je reč o prolaznom simptomu u stanju povišene nervne napetosti.

Za trnjenje ruku šake i prstiju uzročnik može biti i dijabetička neuropatija (oštećenja perifernih nerava usled dijabetesa), od koje pati čak dve trećine obolelih. Ukoliko ne stavi pod kontrolu, SKT može izazvati vaskularna oštećenja koja ponekad zahtevaju amputaciju.

Trnjenje u rukama mogu izazvati i:

Za sindrom karpalnog tunela najodgovorniji su teška fizička aktivnost, ponavljanje određenih pokreta ili radnji na nivou zgloba. Obično se hronično trnjenje ruku i prstiju javlja kod daktilografa ili Ijudi koji dugo rade za računarom.

U uzročnike se ubraja i trudnoća, kao i određeni hormonski poremećaji.

Karpalni kanal simptomi bolesti 

Sindrom karpalnog kanala nastaje kao posledica pritiska na središnji živac (nervus medianus) u predelu karpalnog kanala (canalis carpi). Tada se javlja nelagodno trnjenje ruku  i prstiju.

Karpalni tunel sastoji se od osam sitnih koščica s donje strane ručnog zgloba, a kanal s gornje strane zatvara poprečni karpalni ligament. Kroz tu „cev“ iz podlaktice u šaku ulaze središnji živac i tetive mišića odgovorne za pokretanje prstiju. One su obložene tankom opnom koja ih podmazuje i olakšava pokretanje. Osetljive na dugotrajniji napor i nadražaje.

Koliko je čest sindrom karpalnog tunela u trudnoći?

Trnjenje prstiju, osećaj golicanja, bol u rukama posledica su sindroma karpalnog tunela. Većina trudnica suočava se s blagim oticanjem ruku koje nastaje usled nakupljanja vode u tkivima.

Otok pritiska središnji nerv i izaziva trnjenje ruku i prstiju a oko 60 posto budućih mama pati od ovog sindroma.

Kada je u pitanju karpalni kanal simptomi se pojavljuju između drugog i trećeg tromesečja, a nestaju ubrzo nakon porođaja. Pročitajte obavezno tekst ishrana u trudnoći .

trnjenje ruku i prstiju
Foto: Unsplash

Trnjenje ruke i uklještenje nerva – sindrom lakatnog tunela

Nastaje kao posledica uklještenja ulnarnog nerva u laktu. S unutrašnje strane lakta, između male koštane kvrge i zadnjeg koštanog dela lakta, nalazi se uzano udubljenje koje s opnom zategnutom između pomenutih kostiju formira lakatni ili kubitalni tunel. Kroz njega prolazi ulnarni nerv iz nadlaktice u podlakticu.

Ukljestenje nerva se manifestuje kao bol, javlja se trnjenje rukuTako dolazi do smanjenja senzibiliteta s unutrašnje strane šake, u malom prstu i na unutrašnjoj polovini domalog prsta. Najbolje je ovu pojavu pojasniti kao oslabljeni stisak šake.

Ukljestenje nerva je najčešće uzrokovano zadebljanjem opne ili prelomom male koštane kvrge.

Koji su simptomi periferne neuropatije?

Ovo akutno ili hronično oštećenje nerava perifernog nervnog sistema (pre svega mielinskog omotača nervnih vlakana) posledica je upalnih ili autoimunih procesa.  Oni izazivaju trnjenje ruku ili gubljenje osećaja dodira u delovima tela pod kontrolom obolelog nerva.

Ukoliko se periferna neuropatija ne stavi pod kontrolu, može se proširiti na velike mišićne grupe i organe. Stoga, obavezno se javite lekaru čim primetite neki od navedenih simptoma.

Trnjenje ruku i cervikalna spondiloza

U pitanju je degenerativno oboljenje vratne kičme, a proces propadanja zahvata pršljenove, medupršljenske diskove, ligamente i zglobove.

Degenerativne promene posledica su:

  • starenja (nastaju u četrdesetim godinama i češce su kod muškaraca),
  • nepravilnog držanja tela,
  • određenih medicinskih i hormonskih poremećaja, kao što su dijabetes, osteoporoza, ostopenija i tumor kostiju.

Uklještenje cervikalnih nerava praćeno je ograničenom pokretljivošću gornjih ekstremiteta, ukočenost, bol i trnjenje ruku i prstiju.

Rejnoov Sindrom i trnjenje prstiju na rukama

Rejnoov sindrom podrazumeva oboljenje krvnih sudova, a nastaje usled grčeva i blokade protoka krvi u prstima.

Između 3 i 20 procenata odrasle populacije pati od Rejnoovog sindroma, koji uglavnom pogađa žene.

Koji su simptomi:

Često trnjenje ruku i osećaj hladnoće u prstima, čak i kada je spoljašnja tempertura prijatna, može ukazivati na Rejnoov sindrom.

Kako to loša cirkulacija utiče na utrnlost ruku

Potpuna blokada ili nedovoljan priliv krvi u ruke i prste izaziva trnjenje ruku i ukočenost prstiju.

U slučajevima težih oblika aritmije, srce nije u stanju da napumpa dovoljno krvi. Tako se narušava njen dotok u vitalne organe kao što su mozak i ekstremiteti. Sve to za posledicu ima ishemiju  (suženje krvnih sudova) i odumiranje tkiva.

U kakvoj su vezi trnjenje ruku i moždani udar?

Iznenadan prekid dotoka krvi u delove mozga koji kontrolišu motorne aktivnosti ruku takođe može izazvati trnjenje prstiju na rukama.

Prvi simptomi moždanog udara javljaju se u vidu blažih ishemičkih promena. To su golicanje i trnjenje u rukama, a ukoliko se ne reaguje na vreme, može doći do potpunog gubitka pokretljivosti ruke.

Utiče i nedostatak vitamina i minerala

Trnjenje prstiju na rukama ponekad je posledica nedostatka hranljivih materija – kalcijuma (hipokalcemija), magnezijuma, cinka, te vitamina D i B12.

Trnjenje ruku kako se postavlja dijagnoza?

Za postavljanje dijagnoze često je dovoljan detaljan neurološki pregled, no ukoliko se posumnja na određenu bolest, sprovode se sledeće analize:

  • radiološko snimanje,
  • kompjuterska tomografija (CT),
  • magnetna rezonanca
  • i elektromioneurografija (EMNG).

Testovima krvi utvrđuje se postojanje toksina ili infekcija koji pogađaju nervni sistem. Pregledom se otkrivaju poremećaji u nervnom sistemu, bilo da se radi o centralnim (na nivou mozga) ili perifernim oštećenjima nerava.

Trnu mi ruke – koja je najbolja terapija?

Pristup lečenju zavisi od uzroka problema i ponekad zahteva angažovanje čitavog tima lekara specijalista. Tako da treba u dijagnostiku uključiti neurologa, radiologa, fizijatra, endokrinologa, ortopeda, kardiologa, reumatologa…

Za trnjenje ruku često se primenjuju fizikalna terapija, masaža tela, lekovi, a po potrebi i hirurške intervencije.

Ukoliko je trnjenje prstiju na rukama povezano s dijabetesom, neophodno je redovno kontrolisanje nivoa šećera u krvi.

Ako je posredi nedostatak vitamina i minerala tada se ishrana obogaćuje odgovarajućim suplementima.

Ishrana bogata vlaknima i antioksidansima snižava holesterol i podstiče cirkulaciju, što olakšava tegobe sa trnjenjem ruku.

Joga i meditacija takođe povoljno deluju na nerve.

Ukoliko je tnjenje ruku izazvano određenim lekovima, potrebno ih je, u dogovoru s lekarom, zameniti ili prestati s njihovom upotrebom.

Lekovite obloge ublažavaju trnce u rukama

Najbolje su hladne obloge! Pomoći će vam da što pre ublažite otok i upalu.

Umotajte nekoliko kockica leda u krpu, stavite ih na bolno mesto i ostavite desetak minuta. Po potrebi, ponavljajte postupak svakih sat vremena. Samo vodite računa o tome da nikad ne stavljate led direktno na kožu.

Trnjenje ruku ublažite oblogama od tamjana

Kiseline iz ove smole ublažavaju upalne procese i bol usled išijasa, neuralgije, lumbaga, gihta, artritisa, karpalnog tunela…

Recept:

Rastvoriti 40 do 50 g tamjana u 0,5 dl jabukovog sirćeta. Natopiti gazu ili pamučnu krpu i priviti na bolno mesto. Pričvrstiti oblogu plastičnom folijom i utopliti vunenim šalom. Ostaviti neka sve deluje tokom noći. Ujutru ukloniti i oprati mlakom vodom. Ponavljati tri večeri zaredom.

Moćne obloge od ricinusovog ulja

Narodni lekari smatraju kako ricinusovo ulje može da „izvuče“ svaku bolest. Kada je posredi trnjenje ruku i prstiju najradije ga koriste za spravljanje obloga.

Natopite pamučne krpe ili komade gaze u malo zagrejano maslinovo ulje. Umotajte zglob i učvrstite plastičnom folijom ili kesom. Ostaviti nek deluje tokom noći. Ponavljati svako veće sve dok bol potpuno ne umine.

Takođe, mogu pomoći i obloge od kamilice i maslinovog ulja.

Preliti 100 g cveta kamilice sa litrom maslinovog ulja i zagrevati na pari oko dva sata. Procediti, pre upotrebe zagrejati ulje, natopiti gazu i staviti oblogu na bolno mesto.

Trnjenje u rukama lečenje prirodnim putem

Redovno sami masirajte zglob

Ovu metodu primenjujte samo ako zglobovi nisu suviše osetIjivi i bolni. Nakon hladnih obloga, lagano masirajte zglob, jer će se na taj način aktivirati vitalne tačke na šakama. Poboljšaće se dotok krvi, opustiti zgrčeni mišići, povećati pokretljivost i ublažiti bol.

Za masažu zglobova možete koristi kokosovo ili maslinovo ulje, jer poseduju antiupalne sastojke, pa će ubrzati izlečenje.

Blagotvorna kupka od gorke soli

Dva do tri puta dnevno (obavezno jednom pre spavanja) potopite šake u lavor s mlakom vodom u kojoj ste prethodno rastopili tri-četiri kašike gorke soli.

Istu količinu možete koristiti ceo dan, a sutradan napravite novi rastvor. Kupka treba da traje minimum pola sata. U čemu je tajna?

Gorka so sadrži magnezijum i prirodni je miorelaksans s antiupalnim dejstvom. Efikasno opušta napete mišiće u šakama i zglobovima.

Preporučujemo i sledeće članke: bolovi u peti i petni trn, esencijalni tremor i drhtanje ruku.

IZVORI:

https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/carpal-tunnel-syndrome/

https://www.ninds.nih.gov/disorders/patient-caregiver-education/fact-sheets/carpal-tunnel-syndrome-fact-sheet

https://www.nhs.uk/conditions/carpal-tunnel-syndrome/

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

Stana Garic
10/11/2013 13:43

Molim Vas da mi pomognete sa odgovorom. Imala sam povredu na radu u roku samo 6 mjeseci.. Sklapala sam velike alminumium komade (zavrtanje ogromnih poklopaca za te komade ). Sve rucno. Bilo je jeko tesko za moje ruke.morala sam upotrebiti, sake ali isto tako morala sam da upotrijebim i dio ruku izmedju sake i lakta, kada bih se poklopac zaustavio na pola zavrtaja , kod ostecenih navrtaja. Inace nikad pre nisam imala nikakvih problema sa rukama.Nemam sindrom artritisa radila sam test.Ali posle ove povrede koja mi se desila (za 6) mjeseci, morala sam prestati raditi. Izvrsenae su mi po dvije operacije na obe ruke, karpatanal i trigerfinger, Moje ruke su postala nesposobne izmedju 70% i 80%.Svako ponavljanje nekih radnji rukama (stisak, dizanje , gurane i dr...) moj bol se vraca kao pre operacije. Sad su mi poceli da trne dijelovi ruke sa gornje povrsine sa bolom kad povijam saku prema dole, i kad taknem nerv u dijelu zgloba sake manifestuje se bolam refleks tog nerva ili tetive prema prstimaMolim vas da mi odgovori te sta bih bila dijagnoza za moje ruke????? Hvala vam unapred.

dijeta.info
10/11/2013 16:10

Posto ste vec imali operacije,najbolje je da se posavetujete sa vašim lekarom !!!

ilija
11/11/2013 21:33

vec duze vrijeme mi trne po tri prsta na ruci pa bih molio da mi neko odgovori koji je razlog i kako da pristupim lijecenju?

f